zaterdag 14 september 2013

Gezwam...

Ik sleep elke dag het nodige mee, niet alleen een goedgevulde velomobieltas, maar ook nog een rugzakje met werkspullen. In dat rugzakje zit standaard één van mijn twee camera's. De meest hanteerbare van het stel: de Canon Powershot G11.

Een stevige compactcamera met voldoende instelmogelijkheden voor de veeleisende amateurfotograaf. De meeste foto's op dit weblog zijn met die camera gemaakt. Zijn veel zwaardere en omvangrijkere spiegelreflexbroertje, ook van Canon, gaat zelden mee in de Strada.

Ik heb dan weliswaar elke dag, heen en terug, die camera bij. Dat wil nog niet zeggen dat ik ook makkelijk tot fotograferen kom. Fotograferen en velomobielrijden gaan niet goed samen. Heb je net lekker vaart, zie je langs de kant van de weg iets interessants, iets moois. Bij 30+ ben je er zo voorbij, en denk ik vaak: "Laat ik hier morgen even stoppen....". Maar dat vergeet ik dan weer. Of de hele situatie is de volgende dag niet meer zo interessant. 

Stoppen, uitstappen, camera pakken, foto maken... Het lijkt zo eenvoudig.

Zo passeerde ik al dagen lang een oude boomstomp, ergens langs het Apeldoorns Kanaal. Door het vochtige weer was daar in hoog tempo een enorme zwam gegroeid. Ik zag een potentiële plaat, maar er gingen dagen voorbij tot ik daadwerkelijk stopte. De ene keer regende het hard, de andere keer scheen de zon uitbundig (je krijgt dan harde schaduwen en dat wilde ik niet) en een derde keer was ik er alweer voorbij voor ik er erg in had.

Afgelopen vrijdag is het gelukt. Stoppen, fiets aan de kant zetten, uitstappen, stoeltje naar voren, rugzak te voorschijn trekken, rits open,  cameratas pakken, nog een rits open en fotograferen maar. Meestal maak ik een hele serie en experimenteer wat met de verschillende instellingen.

Thuis komt dan de napret. De inhoud van de camera wordt geleegd in de computer en ik ga lekker zitten rommelen met de mogelijkheden van Adobe Lightroom. Er blijft dan meestal wel één bruikbare foto over.

De zwavelzwam (Polyporus sulphureus) groeit vooral op eiken. Deze was een halve meter in doorsnede. 


6 opmerkingen:

 1. inderdaad,wat een gezwam, maar wel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Paul,

  Die uitschuiflens lijkt me vrij kwetsbaar (mijn Sony was binnen een jaar kapot). En maakt die Powershot scherpe foto's als je fietst? Mijn compactcamera heeft soms wel een seconde nodig eer hij heeft scherpgesteld. Ik ben benieuwd naar je ervaring.

  Grt, Bocycle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik deze camera al jaren. De uitschuiflens schuift nou ook niet zo ver uit dat 't kwetsbaar wordt. Scherpe foto's maken tijdens het fietsen lukt meestal wel, alhoewel ik er altijd een stel maak en dan de beste uitzoek. De G11 heeft beeldstabilisatie en dat helpt natuurlijk wel.

   'T is wel een behoorlijk zware camera, uit de losse hand (met één hand) fotograferen is dan ook lastiger. In de vm kun je je arm meestal wel ergens op steunen tijdens het fietsen, voor jou is dat waarschijnlijk veel moeilijker neem ik aan.

   Scherpstellen gaat vrij snel en duurt zeker geen hele seconde. E.e.a. wel afhankelijk van lichtomstandigheden en onderwerp.

   groet,
   Paul

   Verwijderen
 3. Ik gebruik de Canon Powershot G12, het broertje van de G11. Eerder had ik ook de G7 en G10. Ik kan er vrijwel alles mee. Rijdend fotograferen gaat voortreffelijk. Met één hand fotograferen gaat prima. Ik heb de camera in een speciaal gevormd schuimrubber bakje links achter de wielkast liggen. Heb hem zo in een seconde bovendeks en schietklaar, zelfs vanonder de racekap gaat dit prima.
  Behoorlijk hoogwaardige productfotografie gaat er ook prima mee. Alle foto's op wimschermer.blogspot.nl worden met de G12 gemaakt. Ideaal ook dat het een draaibaar LCD scherm heeft.
  De heel mooie Nikon D700 wordt veel minder gebruikt.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Paul,

  Ik heb de camera niet altijd mee, daar heb ik wel eens spijt van. Alhoewel ik ook af en toe de moeite niet neem om te stoppen, dan ben je net lekker op gang, en wil je gewoon doorgaan. Ik gebruik een oude (2007) Sony DSC-W 35 met "slechts" 7.2 megapixels, een compact en handig ding om mee te nemen in de fiets. Meestal schiet ik 1 hooguit 2 foto's van een onderwerp, en veelal gaan ze onbewerkt de blog op. Ik ben niet echt geïnteresseerd in fotografie, en behoorlijk lui aangelegd, vandaar. Picassa fotobewerking gebruik ik af en toe, om recht te zetten, en heel soms om de helderheid iets te verbeteren. Maar meestal neem ik de moeite daar niet voor.
  Ik loop al een tijdje te denken aan iets anders, zo'n stootvast, waterdicht, vriesbestendig toesteltje lijkt me ook wel wat om mee te hebben, moet je niet meer zo opletten wat je met je tas doet.
  Tja, ieder doet het wel op zijn manier denk ik?

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen