Oude gravure uit 1885 gemaakt in opdracht van de ANWB. Met dank aan Kaspar Hanenbergh van de Vereniging De Oude Fiets |
In dat jaar wedde Pim dat hij binnen 24 uur van Rotterdam naar Leeuwarden zou kunnen fietsen; iets waar je met ander vervoer nog méér dan 30 uur voor nodig had. Met een hedendaagse velomobiel is dat geen uitdaging van internationaal formaat, maar toen was dat anders.
Wij ligfietsers zouden nu geriefelijk over brede asfaltpaden naar het noorden zoeven. Maar zijn fiets was een "Light Roadster" met een gewicht van 30 kilo, géén versnellingen en een wielmaat van 54 inch. Ook had Pim te maken met allerlei gevaren. Zo spanden onverlaten een touw over de weg. En alleen omdat hij zich gewapend had met een stevige ploertendoder (nu een illegaal wapen) kon hij aan deze snoodaards ontsnappen.
De kortste route (via de Zuiderzeekust) was voor hem helaas afgesloten. De gemeente Oldebroek had namelijk in een verordening het gebruik van fietsen op haar grondgebied geheel verboden! De alternatieve route via de straatweg van Amersfoort naar Apeldoorn was pas nieuw bestraat en daarom nog met een dikke laag mul zand bedekt.
Met de routeplanner van de Fietsersbond reconstrueerde ik globaal de route van Pim Kiderlen. Bovenstaande route is zo'n 260 kilometer lang, Pim zelf fietste een afstand van 346 kilometer. |
Maar de 18-jarige Pim liet zich door niets tegenhouden en uiteindelijk op de vroege zondagmorgen van 22 november 1885 reed hij Leeuwarden binnen. Daar hadden zich al duizenden toeschouwers verzameld. Waar, zoals "de Kampioen" van december 1885 schrijft:, "...de menigte zich verdrong en een gang vormde als ware het ene levende eereboog van ongeveer een kwartiergaans.... ". Pim had 346 kilometer in 22 uur en 35 minuten afgelegd; en zijn echte fietstijd was nog eens bijna 6 uur minder.
Ik kan dus wel eens stoer doen over m'n Rondje IJsselmeer, maar na dit verhaal hou ik (even) bescheiden mijn mond....
Overigens is het is het volgend jaar dus 130 jaar geleden dat Pim z'n tocht maakte. Leden van de Vereniging De Oude Fiets hebben het plan deze rit dan nog eens op oorspronkelijk materiaal over te doen. Mocht je geïnteresseerd zijn in andere Hollandse oerprestaties op de fiets: Kaspar Hanenbergh schreef: "De Gedroomde Tour van 1897" over waargebeurde lange afstandsprestaties van een andere Nederlander.
Bron: Wikipedia, de Kampioen van december 1885 e.a.
Hallo Paul,
BeantwoordenVerwijderenAltijd fascinerend die heroïsche verhalen van vroeger, uit de tijd van de houten wielen en de "stalen" mannen!
Groeten, Adri.
Alweer een fantastisch verhaal. En een mooie uitdaging voor een (meerdaagse) fietstocht.
BeantwoordenVerwijderenHoi Paul, je hebt me een fantastische sinterklaastip aan de hand gedaan.
BeantwoordenVerwijderenWilco
Mooi verhaal. En bij mij begint het te kriebelen of oud en nieuw (NVHPV) hier wellicht de handen ineen kunnen slaan!
BeantwoordenVerwijderenKees,
VerwijderenLeuk idee. Ik had over dit bericht contact met de Vereniging Oude Fiets en ze vertelden me ook dat ze proberen 'aan te haken' bij de Tour de France 2015 (vertrek Utrecht) maar dat dat nog niet gelukt was. Een samenwerking met de NVHPV is vast véél eenvoudiger te regelen ;-)
groet,
Paul