Ik speurde wat op het www en vooral in de Agenda van Ligfiets.net en ontdekte dat voor het eerst in 1996 een groepje Alleweders een decembertoertocht maakre. Veel zullen het er nog niet geweest zijn maar vast lijkt te staan dat ze uit Dronten vertrokken. Zijn er nog lezers die toen meereden?
Een jaar later volgde Laren (NH), in 1998 Den Haag en in 1999 organiseert Kemper Fietsen een "oliebollen-" toertocht voor Alleweders. Ze vertrekken dan uit Woubrugge.
In 2000 start de hele stoet uit Lelystad. Omdat er meer ”Allewederachtige” voertuigen komen stellen de organisatoren voor de ”Allewedertoertocht” om te dopen in ”Velomobieltoertocht”.Je mag dan ook meerijden met je Quest, Limit, C-Alleweder, Versatile, Butterfly, Jouta 365d, Verhees/NPC Alleweder, Go-one, Spider, Cab-bike, Leitra, Windcheetah, M5/Kalisvaart trike, Carbike of een eigen fabrikaat meersporige fiets met weersbescherming.
In de loop der jaren is de Oliebollentocht een begrip geworden, de Tocht der Tochten, en met de toename van het aantal velomobielen groeit ook het aantal deelnemers.
De OBT wordt dan ook vaker genoemd als een mooi promotiemiddel voor de velomobiel als vervoersmiddel voor élk seizoen en élk weertype. Niet voor niets ligt de bakermat van deze tocht bij fietsen die Alleweders heten.
Allewederen in de winter langs het Apeldoorns Kanaal bij Dieren. Bron Youtube |
En ik dacht ook altijd dat dit klopte. Zelf ben ik namelijk ook zo´n 'elk weer fietser'. Een beetje regen, wind of sneeuw houdt mij niet tegen. En wat blijkt nu, na gedegen historisch onderzoek van wetenschappelijk bureau Mooi Geel? Dat die oliebollenrijders ook watjes kunnen zijn. Zodra het wat kouder wordt blijven ze thuis. Echt waar.
Bron: aangemelde deelnemers vanaf 2003 via Ligfiets.net. De gemiddelde temperatuur op de dag van de tocht via weerverleden.nl |
Aan de linkerzijde van de grafiek de aanmeldingen en rechts de gemiddelde temperatuur op die 3e OBT kerstdag. En wat blijkt? Voor de jaren waarbij er voldoende gegevens zijn blijken de pieken en dalen van beide datasets wel heel mooi op elkaar te passen. Blijkbaar zijn er dus toch velomobielrijders die ondanks schoenverwarming en warme mutsen hun 'alleweder' liever laten staan als het even een ietsepietsie kouder wordt. ;-)
Kortom, ondanks de voorspelde ijsvorming en sneeuwduinen komend weekeinde, ondanks de ijzige koude en ondanks de statistieken: bedenk dat je een 'alleweder' hebt en dat slecht weer niet bestaat. Er bestaan alleen slechte fietsen.
Direct door naar het verslag van de OBT 2014
Het zal vooral de bijbehorende sneeuw, gladheid en mogelijk wind zijn die deelnemers weghoudt. Ik weet dat Utrecht (eerste keer boven de 100 deelnemers) nog spannend was, de route was maar net sneeuw-vrij. Hetzelfde voor het jaar erop in Tilburg.
BeantwoordenVerwijderenZelf ben ik vorig jaar bijvoorbeeld niet naar Tilburg gegaan vanwege 1. harde wind & regen 2. de afstand en 3. de datum dat jaar. Niet noodzakelijkerwijs in deze volgorde overigens ;-)
VerwijderenAfgelopen jaar ben ik niet naar Tilburg afgereisd ivm de wind. Zondag zal ik er zijn, als de wegen tenminste te berijden zijn, maar daar ga ik wel van uit.
BeantwoordenVerwijderenWe zijn tenslotte geen watjes ;-) Zie ook mijn reactie hierboven....
Verwijderentot zondag,
Paul
Ten eerst respect voor je onderzoek in het OBT verleden. Ik was er deze ochtend ook mee bezig. Toen ik dit wilde plaatsen op Ligfiets.net.....was het weg. Traan....
BeantwoordenVerwijderenDank dus dat je hier alsnog de feiten boven water hebt gehaald en 'vereeuwigd'. Opdat wij onze roots (nee Wim H., niet die...dat is met -oe-) niet vergeten.
De eerste Alleweder toertocht van 1996 was overigens een zomers gebeuren met 20 deelnemers. Beslist geen watjes afstand: maar liefst 180 km werd die dag afgelegd. Start bij Flevobike Dronten.
Versie nr 2 vond plaats in maart vanuit huize Ben en Brechtje Daams te Laren (NH). Dat kon toen nog.
Daarna pas ontstond de traditie van de tocht te laten plaatsvinden op 3e kerstdag.
Lelystad was in 2000 het domicilie van Jacobs en Sybrandy (Allard en Ymte). Toen opererend onder de naam J&S, wat later bekend werd als Velomobiel.nl. Dus niet zo vreemd dat andere 'velomobielachtige' ook welkom waren. Ik meen dat Diny Tempelman verantwoordelijk was voor de introductie van het fenomeen Oliebol aan het einde van de tocht. Eigen gebakken. Ook dat kon toen nog. Het aantal deelnemers was te overzien.
Niet zo actueel meer, maar het was min of meer traditie dat er naast gewone Snert ook een vegetarische variant werd geserveerd. Dat vind zijn oorsprong bij Dennis Vermey. Ik meen 1999 (Woubrugge, zijn ouders)
Nog een voor de record: Paulus den Boer heeft de tocht der tochten maar liefst 3x naar Zwolle gehaald. Altijd met eigen gemaakte Erwtensoep. De laatste versie moest dat in een afgehuurd onderkomen wegens het toegenomen deelnemersaantal.
Tot slot: velomobilisten zijn watjes pur sang. Waarom anders kiezen voor jezelf opsluiten in zo'n vochtige rammel- en stinkkliko als je ook vrij op een open ligger kunt fiets met je niet enkel je toet in de wind? Zelfs dat laatste doet een niet gering aantal velopiloten nog rillen. Zij verkiezen gesloten voetgaten en een VM-koepeltje. De echte VM-diehards pedaleren daar zelfs nog bij zomerse omstandigheden mee rond.
idd Maarten Utrecht (2009) was op het randje bar koud in de ochtend en avond.
VerwijderenTilburg 1 (2010) was met recht de tocht der tochten voor mij. Zowel heen als terug gefiets onder barre omstandigheden. In Tilburg met een tentje achter de kantine gekampeerd in de sneeuw. Ik denk nog vaak terug aan deze onderneming. Een heerlijke ervaring!
Ploeteren en ploegen door sneeuwduinen, ongecontroleerd glibberen en glijden richting slootkant. Moeizaam klunen over 1 meter hoge sneeuwduinen en gevoelloze ijsklompen als voeten. I was loving it!
Als ik slechts over een open ligger had beschikt had geen haar op mijn hoofd op het idee gekomen om zelfs daaraan te beginnen.
Nu kijk ik uit naar de komende OBT in Nijmegen. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een toppertje! Daar moet ik bij zijn anders zal mij dat mijn leven lang achtervolgen.
Dank voor je mooie aanvulling. En tot a.s. zondag....
BeantwoordenVerwijderenOverigens was Schermerhorn ook memorabel. Het lijkt door de hoge temperatuur dat de extreem hoge opkomst daarmee is verklaart. In tegendeel. Het waaide die dag aanzienlijk. Toch lieten velomobilisten niet verstek gaan. Er was een record te breken. 150 deelnemers melde zich hiervoor aan. Al moet gezegd dat er een niet onaanzienlijk deel hun bakkie op het dakkie van gemotoriseerde voertuigen kwam brengen.....wij ook...Waaruit blijkt dat harde wind eigenlijk de grootste spel spoiler voor een velomobiel is niet de temperatuur. Versie Wageningen vroor het de hele dag maar was schitterend! Niet alleen vanwege het licht sneeuw bepoederd landschap, pontoversteken en dijklinten met kleurige velomobielen.
VerwijderenEr was zelfs een versie waar wegens ijzel slechts voor de vorm toch nog 10 km is gefietst. (Zwolle?)
Schermerhorn... de OBT waaraan ik voor het eerst meedeed. 's Nachts/ochtends vanuit de Achterhoek 175 km er naartoe gefietst. Wist ik veel... Maar leuk was het.
VerwijderenTot zondag!
Hallo Paul,
BeantwoordenVerwijderenEen hele leuke variant op de bekende Noorse uitdrukking:"Der fins ikke dårlig vær, bare dårlig klær!" Wat vertaald betekend: "Er bestaat geen slecht weer, enkel slechte kleding!"
Alle deelnemers aan de Oliebollentocht wens ik hierbij een fijne tocht toe, en lekker fietsweer!
Groeten, Adri.
Hmm dit watje komt zelfs niet met een velomobiel... Jammer want als mijn fiets niet verkocht was had ik graag meegedaan.
BeantwoordenVerwijderenZe geven van alles af dit weekend maar eerst maar eens zien..
Als het daadwerkelijk gaat sneeuwen hebben jullie de oliebollen goed verdiend.
Dit watje komt zondag met de auto naar Paul toe, de rest fietsend. morgen eerst brevet Boekelo, 270km.
BeantwoordenVerwijderenPeter,
VerwijderenJe bent van harte welkom... tot zondag.
met vr groet,
Paul
P.s wat is je adres:
VerwijderenPeter, zie hier http://www.ligfiets.net/user/17962/paulvanroekel.html voor alle details...
Verwijderen