vrijdag 3 augustus 2018

Autoluw opwarmertje

Jullie kennen vast allemaal wel de uistekende fietsrouteplanner van de Fietsersbond. Voor velomobielritjes gebruik ik 'm vaak en kies dan meestal het routetype 'Makkelijk doorfietsen' of 'Racefiets'.  Zet dan ook nog eens het vermijden van hindernissen voor lange en brede fietsen aan je krijgt een redelijk bruikbare route voor je Strada. Als het een lange route is check ik vaak ook nog mogelijk lastige punten via Streetview.

Het fietstochtje door de noordelijke provincies dat ik afgelopen week met Anja maakte was echter geheel gebaseerd op het routetype 'Autoluw'. Voornaamste reden: we hebben tegenwoordig nog maar één velomobiel ;-) én de fietsuitrusting moest nog even dringend getest worden voor we in september aan een lange fietsreis in het Verre Oosten beginnen. Over die reis volgt te zijner tijd een apart bericht. Het werd letterlijk een opwarmertje!

Om tijdens zo'n hittegolf het fietsen nog wat leuk te houden hadden we  een hele reeks van stopjes ingepland. Langs eeuwenoude kerkjes (heerlijk koel), musea voor moderne kunst (heerlijke airco), uitgestrekte beeldentuinen (fantastische schaduw), zeehonden kijken (koele zeebries)  en o.a. een boedhistisch klooster (gratis thee).

De uitgestrekte graanvelden van Noord Groningen. Die gaven weinig schaduw ;-)
Het was 37,2 graden: autoluw of niet, tussen 12 en half 3 lagen we  voor pampus. 
Mysterieuze graan'cirkels' geïnspireerd op Escher (Friesland)
Tibetaans boedhistisch klooster bij Hantum. Je krijgt er op zondag gratis thee  en een rondleiding

Alles bijelkaar was het een route geworden van enkele honderden kilometers en om niet bij elke bocht op de kaart te hoeven kijken gooide ik startpunt Steenwijk en eindpunt Emmen in de routeplanner. Mengde er nog alle toeristische hotspots als tussenpunten bij, klikte de optie Autoluw aan  en liet het even op het vuur staan. En daar kwam toch een heerljke route uit!

De autoluwe route maakt zoveel mogelijk gebruik van vrijliggende fietspaden, van wegen die rustig zijn, en van wegen en fietspaden die niet vlak langs drukke wegen liggen. Ook kom je weinig verkeerslichten tegen omdat verkeerslichten meestal staan op kruisingen met veel verkeer.

"Dit moeten we  vaker doen", zei Anja toen we  alweer zo'n mooi en tot dusver onbekend stukje Groningen of Friesland hadden doorgefietst. Niet geschikt voor velomobielen want we maakten ook geregeld kennis met de donkere kanten van de Nederlandse fietsinfrastructuur. Malle hekjes, brokkelig asfalt, verschrikkelijke tegelpaden en gevaarlijke oversteekjes. Maar in het algemeen raden wij van Mooi Geel het routetype Autoluw van harte aan. Voor ons soort fietsers dan ;-).

Kampeerterrein Entourage bij Rhederveld. Sfeervol en kleinschalig. Een aanrader.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten