maandag 23 januari 2012

Mooi geel, mooi wit en de rest

Toen ik enige tijd geleden de video's van de Oliebollentocht 2011 bekeek was dat een fraai kleurig geheel, die zee van velomobielen in het Noordhollandse landschap. En wat ik eigenlijk al vermoedde viel me hier weer eens op. Geel, mooi velomobiel geel, is zo te zien de meest populaire kleur voor je Strada, Quest, Mango etc.

Ik ben zelf natuurlijk ook een rijder in geel. Bij de keuze van die kleur woog het element zichtbaarheid overigens flink mee. Maar wit en rood waren ook nog even serieuze kandidaten.

Hoe populair is dat geel eigenlijk? En hoe verhoudt zich Mooi Geel tot die andere fraaie velomobielkleuren?

De complete rijderslijst van Velomobiel.nl geeft hierover informatie Bij elke geleverde Quest, Strada en Mango staat immers de kleur aangegeven.

Met de gedachte 'meten is weten', heb ik de hele lijst in Excel geïmporteerd en met een paar kunstgrepen de gekleurde vakjes per rijder omgezet naar een grafiek. Het is even een klusje maar dan heb je ook wat!.

Geen idee of het aantal fraai overgespoten velomobielen deze verhoudingen nog kan beïnvloeden? De kleurentaart hierboven bevestigt wel ik al lang wist: mooi geel is het mooist ;-), gevolgd door mooi wit en de rest.6 opmerkingen:

 1. Mijn ervaring is dat geel en wit ook het best zichtbaar zijn.

  Ik vind rode en blauwe VM's vaak wegvallen tegen de achtergrond.

  Persoonlijk vind ik rood en blauw wel erg mooie kleuren voor een VM.

  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn blauwe mango 295 valt wel wat weg in het donker maar Sinnerbikes heeft voor heel veel reflectie gezorgd rondom , dit is te zien in deze post http://blauwemango.blogspot.com/2011/10/paar-fotos.html .
  En Wim bedankt , blauw is inderdaad een mooie kleur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Rood valt vooral weg bij schemering, van blauw weet ik het niet. Mijn kleur (geel) voor de Quest is ook vooral door zichtbaarheid ingegeven, mede na het uitgebreide presentatiemateriaal van Quesjer, een must-read voor newbies ;-)

  En tja, wat is mooi? Een kleur is ook maar een kleur. Ik wil ooit wel een mooie decoratie op mijn Quest, maar ben er nog niet uit wat het design moet gaan worden...

  Groet Marc

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Marc, dank je, nav deze presentatie heb ik indertijd besloten toch maar geen rode vm aan te schaffen. Ik rij nl. zeker 5 maanden deels in het donker...

   Verwijderen
 4. tja alleen tussen de koolzaad velden val je wel wat minder op☺

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook ik heb voor geel gekozen.
  Met name de zichtbaarheid telde voor mij zwaar mee.
  Daarnaast was het de basis voor de bestickering die op mijn quest (quasi) moest komen.

  BeantwoordenVerwijderen