maandag 18 juni 2012

Banaan aan zee

De afgelopen week stond Strada 94 stof te vergaren in de garage. Er hoefde die week nl. geen kilometertje geforensd te worden. Voor de verandering was ik samen met mijn vrouw ruim 500 kilometer onderweg met de Snel Explorers over de LF routes door het Vlaamse land.


Die 500 km voerden ons eerst langs de Noordzeekust zuidwaarts alwaar wij in oostelijke richting afbogen om de LF6 Vlaanderenroute te vervolgen. Het was weer eens een ouderwets kampeer- en fietsvakantieweekje. Het weer was zéér afwisselend en de kwaliteit van de Vlaamse fietsinfrastructuur ook.

De Noordzeekust was voor ons extra de moeite waard door de grote kunstexpositie Beaufort 04 met beelden langs de hele route. Onderweg naar zo'n lokatie stonden we bij het kustplaatsje De Haan te wachten om één van de vele drukke kustwegen over te steken toen aan de overzijde twee velomobielen verschenen. Verdraaid je komt ze ook overal tegen, zelfs aan zee. De ene Quest kende ik: dat was de rood wit geblokte 'Kuifjeraket', als ik het goed heb is dat een van de bouwers van Velomobiel.nl. De andere (ook een Quest) was mij onbekend.

De hierboven genoemde zeer afwisselende fietsinfrastructuur zal zeker niet eenvoudig geweest zijn voor deze vm-rijders! De talloze vreemde krappe bochten, de onmogelijke oversteekplekken met hekjes voor fietsers, de kwaliteit van het wegdek (Risse is hier een must) verbaasden ons. Fietspaden waren soms niet meer dan schamele schaamstrookjes van afbrokkelend beton en losse tegels waarop een vrijwel vervaagd fietsje was geschilderd. Andere andere kant waren er ook perfecte fietspaden én waren de automobilisten in heel Vlaanderen verrassend voorzichtig en beleefd.

Ook nog twee Questen gezien...
De hele Vlaanderenroute was wat mij betreft geen route die ik met de Strada zou willen doen. Het voortdurende gehobbel, de scherpe stijgingen, de kasseienstroken en ander ongemak maken voor mij de keuze voor de tweewielige vakantiefiets heel makkelijk.

Ben je zelf van plan eens de LF routes in het Vlaamse land te gaan verkennen dan kan ik het van harte aanraden. Neem wel een goede kaart of een GPS, met de hele route als track, mee. De OpenFietsMap dekt ook heel België. De bebording, die het eenvoudig fietsen van zo'n route mogelijk maakt over de allerminiscuulste weggetjes, ontbrak nogal eens. Weggespoeld, weggeraakt, gestolen? Wie zal het zeggen, maar zonder onze GPS waren we ongetwijfeld vaak verdwaald. Direct bij thuiskomst heb ik dit gemeld bij Vlaams Toerisme en Grote Routepaden die de netwerk beheren. Ze gaan er werk van maken, laten ze inmiddels weten.

Op naar Vlaanderen, met of zonder VM!


2 opmerkingen:

 1. Hoi Paul,

  Leuk verslag. Marc van Waardenburg en ik hebben zo ongeveer dezelfde route gereden met de Quest, maar dan in omgekeerde volgorde. Fietsinfrastructuur in Belgie kan inderdaad beter, maar het blijft een mooi afwisselend fietsland.

  Een vraag: hoe stel ik mijn blog zo in, dat het ook op Google+ staat?
  Groet, Casper

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het Blogger deel waar al je berichten staan kun je naast bewerken en verwijderen ook kiezen voor delen.

   Verwijderen