zondag 17 maart 2013

Twee Bananen en een Kers

Ligfietsers zijn de Nederlandse landschapsfietsers bij uitstek. Ontspannen liggend glijden polders, rivieren en heidevelden op panoramische wijze aan je voorbij. Dat betere uitzicht is alweer een voordeel van ligfietsen. Dat typisch Nederlandse landschap kun je ook nog op een andere manier goed beleven: door het te fotograferen.

Als er één fotograaf is die het Nederlandse landschap op onovertroffen wijze vastgelegd is het wel Martin Kers. Kortgeleden kreeg ik het boek "Het land van Martin Kers" in handen.

Honderden pagina's lang glijdt het Nederlandse landschap in al zijn weidsheid én verrassende details aan de kijker voorbij. Foto's zoals ik ze zelf wel zou willen maken en af en toe denk dat ik ze maak. 

Beeldcitaat *)  uit het fotoboek "Het land van Martin Kers" pag. 170 (c) Martin Kers


Als je dan pagina 169 omslaat komen, oh verrassing, twee velomobielen de fotograaf tegemoet rijden. De opname is ergens in de buurt van Schagen gemaakt en toont twee Questrijders. De gele kwam ik al eens op het web tegen; ik vermoed dat dit de zgn. Giraffe Quest is. Wie de wit-rode Quest kan identificeren mag het hieronder melden.

Voor liefhebbers van landschapsfietsen vanuit de luie stoel is dit boek een must. Nog beter is het op je (lig)fiets of in je velomobiel te springen en het buiten live mee te gaan maken.

Spring in je fiets en ga het Nederlandse landschap beleven. Met of zonder camera.

Tot slot

Eerder meldde ik een Quest in het boekje BicycleMania en op het weblog van Marcus (Vemotie) kwam er ook één in druk voorbij. Wanneer verschijnt nu eindelijk eens de eerste Strada in de Nederlandse literatuur?


*) In eerste instantie heb ik contact gezocht met de fotograaf (Martin Kers) en hem gevraagd of ik deze afbeelding op dit weblog mocht plaatsen. Ik heb daar (tot nu toe) geen reactie op gekregen. Wat later ontdekte ik deze foto in dit specifieke geval kan publiceren op basis van het zgn. beeldcitaatrecht (nog meer over beeldcitaatrecht).10 opmerkingen:

 1. Wel,wel....dat citaatrecht houdt dus in dat als je een foto van een Blog wilt gebruiken om deze te bespreken of deze foto een verband heeft met je verhaal, die zonder toestemming mag worden gebruikt met bronvermelding, ook al springt degene hoog en laag.

  Ik weet wel iemand die dit niet prettig zal vinden ;-) Maar het is wel een stuk werkbaarder.

  Maar goed ik zie ook geen reden geen toestemming te vragen specifiek als je weet dat diegene daar waarde aan hecht. Tenzij diegene niet antwoord ( of kan antwoorden, inmiddels overleden of tegenwoordig met hele andere dingen bezig enz )

  Sorry dat mijn reactie niet over de inhoud van je berichtje gaat, maar dat citaatrecht, daar heb ik weer wat belangrijks van geleerd ! Dank je Paul.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Quezzzt,

   Het beeldcitaatrecht was voor mij ook nieuw. Zolang het dus maar om beeldgebruik t.b.v. "aankondiging, bespreking, kritiek, beoordeling en polemiek" gaat en er een duidelijk relatie tussen beeld en tekst is zijn er dus beslist mogelijkheden.

   groet,
   Paul

   Verwijderen
  2. Ik moest alleen even 'polemiek' opzoeken ;-)

   Pennestrijd...lol...dat doet me wel denken aan een gevalletje wat erg met gebruik van beeldmateriaal te maken had haha !!

   Verwijderen
 2. Hoi Paul,

  Duidelijk verhaal. Heldere uitleg.

  Iets heel anders Paul. Ga je nog een keer gezellig met ons #LOL-ligfietsclubje mee? Iedere eerste zondag van de maand gaan we op pad. Volgens mij ken je zelfs al een aantal 'leden'.

  Gr. Wim (#LOL-rijder vanaf het eerste uur)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Wim,

   Dank voor de uitnodiging. Ja het lijkt me echt wel leuk om een keer met LOL mee te rijden... Op zondag heb ik wel moeite om op tijd uit m'n bed te komen (op werkdagen sta ik al om 5.30 uur op) dus da's een drempel. April valt wegens vakantie af maar in mei zou ik een goede poging kunnen doen. Dus, ja de goede wil is er maar het vlees is zwak ;-).

   groet,
   Paul

   Verwijderen
 3. Laat ik dan on topic blijven...;-)
  Die foto van die 2 Questen is al weer even geleden. Helemaal zeker ben ik niet, maar ik dacht ergens tussen april 2005 en eind 2006.
  De 3x20 inch Quest was van Marjolein van S. Die hoorde bij het trio, de Almere Zoo. GiraffeQuest, TijgerQuest en ZebraQuest. Paul D. heeft er een jaartje mee gereden. Daarna is hij naar Duitsland gegaan. Ik weet niet of hij zijn stippen nog heeft toen hij naar Tsjechië (Brno) verkocht werd.

  Die andere rood/witte Quest was toen bijzonder. Er waren er twee van. Eigenaar was Paulus den B. Hij had hem in thema laten spuiten voor de SP. Rood met wit en een ster voor op met SP logo aan de zijkanten. Ymte reed er toen ook een met hetzelfde patroon. Die fiets was dacht eigendom van de SP. Hij werd gebruikt voor promotie bij de verkiezingen. De fiets van Paulus is dacht ik naar Duitsland gegaan en overgespoten. Bruin of oranje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moest even zoeken maar hier een link naar het 'ontstaan' van de SP Quest
   http://zwolle.sp.nl/actie/ligfiets.stm

   Verwijderen
  2. Uit Paulus zijn verhaal blijkt dat deze foto genomen is in April/mei 2005. De SP stikker zat er nog niet op. De eerste KERSverse presentatie van zijn eerste themafiets was met het Paastreffen. De lak moest nog uitharden. Dus vingers af!
   Dit zal dan tijdens Paulus rondje Nederland zijn, Marjolein zwierf toen ook alleen rond van terrasje naar restaurantje met haar tentje in Noord Holland en Belgie op vakantie.

   Verwijderen
  3. Brandweerquest,

   Zeer bedankt voor dit super uitgebreide commentaar. Leuk ook om het verhaal op de Zwolse pagina van de SP te lezen!

   groet,
   Paul

   Verwijderen
 4. Beeldcitaat recht, we houden hem erin! Maar vragen uit beleefdheid kan altijd en heb je keurig gedaan. Mooie foto's trouwens.
  Brandweerquest, ik vind het bijna eng dat detailniveau waarop jij eea bescrhijft...Sherlock Holmes.
  Off topic, maar jouw uitklap menu met berichten op onderwerp is idd een verbetering in de richting die ik ook op mijn blog wil, Paul. Thanks voor de tip. Ik ga het proberen te realiseren.

  BeantwoordenVerwijderen