dinsdag 10 juli 2012

Toeristische route langs vier watermagiërs

Dinsdag is voor mij een vrije dag en vaak de gelegenheid om er met de Strada voor korte tochtjes op uit te trekken. Vandaag wilde ik een toeristisch binnendoortje verkennen dat mij via een geheel nieuwe route naar het Apeldoorns Kanaal kon leiden. De zoveelste optie in de speurtocht naar de perfecte woon-werkroute maar eigenlijk ook niet meer dan een excuus om even de benen te strekken.

Over die route kan ik kort zijn: het was geen groot succes. Er liep een slecht en smal fietspad langs een onberijdbare onverharde weg. Ook weer gezien en goed om te weten.

Op die toeristische route kwam ik in de weilanden tussen Dieren en Laag Soeren langs een bijzonder monumentje. Het Priesnitz monument dateert al uit 1860 en is opgericht ter ere van vier watergeneeskundigen, Priesnitz, Oertel, Flusse en Rausse, van wie men ooit de  methoden in het waterkuuroord in het naburige Laag-Soeren toepaste.

Ik zou het geen toeristische trekpleister willen noemen, maar aan de graffiti te zien weet de plaatselijke jeugd het in elk geval goed te vinden. Het torentje verkeert in deerniswekkende toestand maar dat geeft er ook wel weer karakter aan. En als je rond het gebouwtje loopt krijg je een aardig inzicht in wat de jeugd zoal bezighoudt ;-)2 opmerkingen:

  1. Grappig dat zulke geschiedenis altijd ergens verstopt is en je er bij toeval op stuit. Ik vind het altijd razend interessant waarom men in een verder verleden een bouwwerk plaatste. Op vakantie moet ik ook altijd stoppen voor ruines, kapelletjes op een berg enz.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vooral kastelen bovenop een berg vind ik altijd erg uitnodigend. Mijn dochters denken daar vaak net iets anders over ;)

    Ik ben bovenstaand monument ook al eens tegengekomen. Ik ben er echter niet zo dichtbij geweest. Het ziet er inderdaad niet erg goed meer uit.

    BeantwoordenVerwijderen