De campagne Vriendelijkverkeer.nl gaat over oog voor elkaar hebben. Dat moet velomobielrijders, voor wie gezien worden op de een of andere manier altijd een punt is, zeker aanspreken.
De Fietsersbond en het Verkeer- en Vervoersberaad Drenthe voeren samen deze campagne in de vier weken rond de Fiets4daagse. Deze campagne heeft als doel dat verschillende verkeersdeelnemers meer rekening met elkaar houden, zodat het verkeer veiliger en plezieriger wordt.
Op de website lees je dan ook het volgende: "Ook zo'n last van anderen in het verkeer? En anderen misschien van jou? Het kan op een simpele manier veel veiliger en prettiger. Het enige wat we hoeven te doen, is iets meer oog voor elkaar hebben, letterlijk en figuurlijk. Automobilisten en fietsers die rekening met elkaar en met voetgangers houden, zorgen voor meer ontspanning op de weg. Vriendelijkverkeer.nl gaat over kijken, gebaren maken, laten zien wat je van plan bent en elkaar de ruimte en de tijd geven."
Bij het zien van de krans waarmee deze man gelauwerd wordt krijg ik toch heel andere associaties...
De Fietsersbond zet zich in dit verband nog maar eens in voor een betere omgang tussen racefietsers en rustige fietsers. Juist vandaag weer extra actueel: in het Westland kwam gisteren een 67-jarige vrouw om het leven bij een botsing met een racefietser. Vrij recent schreef ik over een dergelijk ongeluk in Brabant.
Kortom we moeten allemaal onze ogen goed open houden. En het is inderdaad wel erg fijn als ik bij het naderen van een kruising duidelijk kan zien dat ik voorrang ga krijgen. Het verkeer is als het leven: het blijft nemen en geven.
Eigenlijk is het dus vooral een zaak van gezond verstand, je ogen goed open houden en rustig van A naar B blijven fietsen.
Dat spotje slaat heel erg de plank mis, hoewel natuurlijk in scene gezet en gespeeld door acteurs. Eigenlijk wordt de netjes rijdende autobestuurder feitelijk door het filmpje bespot en gekleineerd door de politiemannen.
BeantwoordenVerwijderenVooral ook de aai over het hoofd terwijl de politiemannen achteloos weglopen vind ik totaal onacceptabel van een echte politieman die dat hoogstwaarschijnlijk ook nooit zou doen.
Ik geloof niet dat je juiste boodschap zo overkomt bij welke doelgroep dan ook. De een voelt zich verontwaardigd door het gedrag van de "politie" en de ander ziet zich in zijn overtuiging gesterkt dat je ook nooit zo moet rijden en anders een sukkel bent, zoals de man in het filmpje wordt voorgesteld.
Een beter filmpje was geweest met de focus hoe fijn het leven kan zijn als we vriendelijk en voorkomend naar elkaar zijn, en elkaars fouten opvangen en vergeven.