maandag 2 juli 2012

Handsfree GPS'sen op vier fietsen

Ooit heb ik een Garmin Dakota 20 GPS aangeschaft om deze tijdens een fietsvakantie door Centraal Mongolië te gebruiken. Mongolië is een land met weinig echte wegen en nog veel minder echte wegwijzers. Het idee is meer dat je in een bepaalde richting reist, dan dat je een vaste route volgt. Om dit toch enigszins gecontroleerd te doen schafte ik de Dakota 20 aan.

Maar nu bijna een jaar later blijkt het ook een verdraaid handig dingetje te zijn bij het navigeren door Nederland en België. Heel recent tijdens een tochtje door Vlaanderen bespaarde meneer Garmin ons meer dan eens een lange omweg.

Maar één probleem bleef onopgelost: hoe bevestig ik die GPS klemvast in zowel mijn Strada als aan één van mijn drie andere fietsen. Ik zocht een eenvoudig systeem om de Dakota snel van fiets naar fiets te kunnen verhuizen. Maar ik kon maar geen betaalbare eenvoudige oplossing vinden. En tot dat moment bleef de GPS in mijn broekzak zitten, of in de fietstas, of aan een koordje om m'n nek. Eigenlijk was dat nooit handig.

Tot ik op Cyclevison 2012 bij de Geocacheshop in de kantine een fietsstuursteun zag liggen. OK, voor een stukje kunststof is 12 euro nog steeds niet goedkoop maar toen ik het in handen had, zag ik wel mogelijkheden.

Met tie-raps kun je wonderen verrichten, met herbruikbare tie-raps kun je die wonderen elke keer weer zich opnieuw laten manifesteren. Bij het ophalen van de Strada had ik al de vooruitziende blik gehad een (gsp)beugeltje op de rechterwielkast te laten monteren. Dat komt nu eindelijk van pas.

Met twee gewone en één herbruikbare tie-rap lukt het me nu om de GPS klemvast op elk van van drie fietssturen te monteren én moeiteloos in de Strada te plaatsen. Door de twee permanente tie-raps vast te snoeren met een herbruikbare kost het verplaatsen minder dan een minuut. De foto's hieronder spreken voor zich.


4 opmerkingen:

 1. Ik heb mijn GPS altijd met klittenband bevestigd in mijn Quest.
  Dat gaat al jaren prima.
  Niks geen tirewraps of steuntjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat werkt inderdaad prima op de relatief vlakke binnenkant (wielkast) van een Quest of Strada maar niet aan het stuur van een "gewone" fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb in de mango de losse houder van een telefoon met klittenband vastgezet en op de open ligger een telefoonhouder speciaal voor fietsen gekocht. Dat werkt gewoon met een klemsysteem dus alles wat vast te klemmen is past erin, ook een GPS apparaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb die houder die jij nu hebt aangeschaft direct bij mijn Dakota 10 bijgeleverd gekregen. Had hem bevestigd op Stradastuur maar dat bevalt me niet zo, kan het stuur niet meer onder de instaprand worden weggezet bij instappen. Nu is de Edge 500 houder daar bevestigd, die is kleiner. Ik vind zowiezo voor navigatie die rechterwielkast de ideale plaats. Die is daar nu gekleeft met klittenband, maar zoals velen wil ik daar nog wel een steun maken onder een meer ideale inkijkhoek.

  BeantwoordenVerwijderen